Synonimy: –
Pochodzenie: Odmiana polska, znaleziona przez prof. Adama Hrebnickiego w Berżenikach koło Dukszt na Wileńszczyźnie jako siewka nieznanej odmiany.
Drzewo/Wzrost: Długowieczne, rośnie bardzo silnie. Tworzy kulisto-spłaszczone korony.
Zapylacze: Inflancka, Wealthy, James Grieve
Owocowanie: W okres owocowania wchodzi późno, owocuje corocznie, mało obficie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Duże, wyrównanej wielkości, kuliste spłaszczone, nieco zwężające się ku kielichowi. Skórka gruba, żółtozielona, po dojrzeniu owocu zielonkawobiała, z delikatnym, jednolitym, różowoczerwonym rumieńcem od strony nasłonecznionej.
Owoc – miąższ: Białokremowy, ścisły, kruchy, soczysty, winno-słodki, lekko aromatyczny I smaczny
Dojrzałość zbiorcza: Druga połowa sierpnia
Przeznaczenie: Owoce przeznaczone do bezpośredniego spożycia, nie mogą być przetrzymywane na drzewie po terminie zbioru ponieważ mają tendencję do masowego opadania
Podatność na choroby: Parch jabłoni – mała do średniej, mączniak – mała, choroby kory i drewna – średnia, szklistość miąższu – duża
Wytrzymałość na mróz: Bardzo duża