Skip to content Skip to footer

Bergamota Złocista

Synonimy: Bergamotka.

Pochodzenie: Stara odmiana uprawiana już XVIII wieku, prawdopodobnie francuska.

Drzewo/Wzrost: Rośnie silnie, wytwarza łatwo zagęszczającą się stożkowatą koronę.

Zapylacze:

Owocowanie: W okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, owocuje obficie, przemiennie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Małe 60 – 90 gram, kuliste, bardzo kształtne, nieco ścięte przy szypułce i kielichu. Skórka zielonkawożółta, prawie całkowicie pokryta gładkim, złotawym ordzawieniem.

Owoc – miąższ: Biały lub kremowy, średnio soczysty, jędrny w pełnej dojrzałości masłowy, słodki, lekko kwaskowaty, korzenny, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: II i III dekada września.

Przeznaczenie: Deserowa, przetwórcza (zalewy octowe, kompoty, susze).

Podatność na choroby: Mała

Wytrzymałość na mróz: Średnia

Skip to content