Synonimy: Bergamotka.
Pochodzenie: Stara odmiana uprawiana już XVIII wieku, prawdopodobnie francuska.
Drzewo/Wzrost: Rośnie silnie, wytwarza łatwo zagęszczającą się stożkowatą koronę.
Zapylacze: –
Owocowanie: W okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, owocuje obficie, przemiennie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Małe 60 – 90 gram, kuliste, bardzo kształtne, nieco ścięte przy szypułce i kielichu. Skórka zielonkawożółta, prawie całkowicie pokryta gładkim, złotawym ordzawieniem.
Owoc – miąższ: Biały lub kremowy, średnio soczysty, jędrny w pełnej dojrzałości masłowy, słodki, lekko kwaskowaty, korzenny, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: II i III dekada września.
Przeznaczenie: Deserowa, przetwórcza (zalewy octowe, kompoty, susze).
Podatność na choroby: Mała
Wytrzymałość na mróz: Średnia