Synonimy: Jerozolimka, Jerozolimska, Nektaryna Czerwona, Rouge Nectarine
Pochodzenie: Prawdopodobnie Wielka Brytania, XVIII w.
Drzewo/Wzrost: Drzewo rośnie silnie, tworząc wzniosłą, luźną koronę.
Zapylacze: Renkloda Zielona, Kirka, Renkloda Ulena.
Owocowanie: W okres owocowania wchodzi dość wcześnie. Owocuje umiarkowanie i nie zawsze regularnie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Owoce duże (50-70 g), kuliste lub owalne, wyglądem przypominają brzoskwinie. Skórka gładka w kolorze żółto-różowym, często pokryta rumieńcem oraz białym nalotem.
Owoc – miąższ: Miąższ owoców zielonkawożółty, soczysty, dość zwięzły, kwaskowato-słodki, aromatyczny i smaczny, stosunkowo dobrze odchodzący od niezbyt dużej pestki.
Dojrzałość zbiorcza: Początek sierpnia.
Przeznaczenie: Odmiana deserowa, nadaje się na przetwory (konfitury, kompoty, do ciast).
Podatność na choroby: Mała.
Wytrzymałość na mróz: Średnia.