Skip to content Skip to footer

Dean’s Küchenapfel

Synonimy: Dean’s Codlin, Holland Pippin, Notts Seedling, Potts Seedling, Pratt’s Pudding.

Pochodzenie: Stara odmiana, prawdopodobnie pochodząca z Anglii, opisana w 1844 i 1849 roku, rozpowszechniona w uprawie jedynie na terenie Anglii, Francji i Niemiec. W Polsce nieznana.

Drzewo/Wzrost: Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc szerokopiramidalne, średnio zagęszczone korony.

Zapylacze: Grahama Jubileuszowe, Gelber Edelapfel.

Owocowanie: Drzewo wchodzi w okres owocowania średnio wcześnie, owocuje dość obficie, w miarę regularnie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Średniej wielkości do dużego, kulisty, rzadziej kulisto-spłaszczony, lekko kanciasty, nieregularny. Skórka gładka, sucha, zielona – później zielonożółta, pokryta od strony nasłonecznionej, bardzo delikatnym, pomarańczowym, rozmytym rumieńcem.

Owoc – miąższ: Miąższ biały, średnio zwięzły, orzeźwiający, bardzo soczysty i delikatny,aromatyczny, przyjemnie kwaskowaty, dość smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: Przypada na początek września, do konsumpcji nadają się od października -listopada.

Przeznaczenie: Odmiana typowo przetwórcza, doskonała na wszelkiego rodzaju przetwory – soki,musy, wina, do ciast.

Podatność na choroby: Parch jabłoni – mała, mączniak – mała.

Wytrzymałość na mróz: średnia.

Skip to content