Synonimy: Pepinka Litewska, Pepinka litowskaja, Pepin litowskij, Glogerovka, Littauischer Pepping, Longfield.
Pochodzenie: Odmiana pochodząca z okolic Grodna.
Drzewo/Wzrost: Rośnie słabo, często drzewka charakteryzują się krzywym przewodnikiem oraz niekształtną i zagęszczoną koroną z dużą ilością zwisających pędów.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Charławmowska.
Owocowanie: W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje bardzo obficie, przemiennie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Małe, okrągłe lub jajowato-wydłużone, kształtne, gładkie. Skórka cienka, jasnozielonkawa, lekko tłusta z niewielkim różowoczerwonym, rozmytym i niezbyt intensywnym rumieńcem.
Owoc – miąższ: Biały, bardzo delikatny, bardzo soczysty, lekko kwaskowaty, winno-słodki, o przyjemnym aromacie, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsza połowa września.
Przeznaczenie: Owoce do bezpośredniego spożycia (przetrzymane na drzewie osypują się), stanowią również bardzo cenny surowiec na przetwory np. kompoty i soki.
Podatność na choroby: Parch i mączniak jabłoni – duża.
Wytrzymałość na mróz: Średnia do dużej.