Skip to content Skip to footer

Grafsztynek Inflancki

Synonimy: Autumn Streaked Gravenstein, Streifling, Rosenstreifling, Rayée d’hiver, Liflandskoje Grawenstejnskoje.

Pochodzenie: Odmiana pochodzi z rejonów państw nadbałtyckich, gdzie jest spotykana również w uprawie. W Polsce zalecana była do uprawy amatorskiej od połowy lat trzydziestych do końca lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku, ze szczególnym uwzględnieniem chłodnych rejonów naszego kraju.

Drzewo/Wzrost: Rośnie silnie, tworząc rozłożyste, duże korony licznymi, zwisającymi pędami.


Zapylacze: Antonówka Zwykła, Inflancka.

Owocowanie: W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, plonuje początkowo umiarkowanie obficie, w późniejszym wieku obficie, typowo przemiennie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Owoce są średniej wielkości do dużych, kuliste i kulistowydłużone, żebrowane, wyraźnie zwężające się w stronę kielicha. Skórka jest cienka, gładka i sucha, barwy zielonożółtej, która w miarę dojrzewania owoców zmienia barwę na żółtą. Od strony nasłonecznionej na skórce widoczny jest purpurowo-karminowy, paskowany rumieniec.

Owoc – miąższ: biały, lekko zaróżowiony pod skórką, średnio zwięzły, soczysty, mało aromatyczny, kwaskowatowinny, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa września.

Przeznaczenie: Odmiana przeznaczona do nasadzeń amatorskich, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach kraju oraz na słabszych i mniej żyznych glebach. Owoce mogą być wykorzystywane jako deserowe do bezpośredniego spożycia i po przechowywaniu oraz na przetwory.

Podatność na choroby: parch, mączniak, choroby kory i drewna – mała.

Wytrzymałość na mróz: Duża.

Skip to content