Skip to content Skip to footer

Groniasta z Ujfehertoi

Synonimy: P 2, Ujfehertoi Fürtos, Ujfehértoąská strapcová, Ungarische Traubige, Groniasta.

Pochodzenie: Odmiana węgierska. Znaleziona jako siewka nieznanego pochodzenia koło miejscowości Ujfehertoi, po selekcji wprowadzona do obrotu na Węgrzech w 1970r.

Drzewo/Wzrost: Rośnie silnie, a nawet bardzo silnie tworząc dość luźną i rozłożystą koronę.

Zapylacze: Częściowo samopłodna.

Owocowanie: Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i corocznie. Warunkiem udanego plonowania jest jednak dobre żyzne i ciepłe stanowisko oraz korzystne warunki klimatyczne podczas wiosny.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Duże lub bardzo duże (6-7 g, 22-24 mm), szeroko-kuliste, nerkowate. Skórka wiśniowo-czerwona lub ciemnoczerwona, mocna.

Owoc – miąższ: Czerwony, średnio twardy, soczysty, słodko-kwaśny, smaczny. Sok czerwony.

Dojrzałość zbiorcza: Połowa lipca.

Przeznaczenie: Z uwagi na smak owoce doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, jak również są przydatne na mrożenie, do przerobu i na przetwory (soki, dżemy, kompoty).

Podatność na choroby: Monilioza – średnia, rak bakteryjny i drobna plamistość liści – mała.

Wytrzymałość na mróz: Średnia do dużej.

Skip to content