Skip to content Skip to footer

Jeżyna Glorniwa

GLORNIWA

Termin dojrzewania: wczesny, koniec VI.

Krzew: wzrost średniosilny, bezkolcowe.

Owoce: duże (średnia masa 7,2 g, max 10,5 g), błyszczące,  słodkie (zawartość ekstraktu 12% Brix), smaczne z charakterystycznym leśnym posmakiem. Nie mają cierpkiego i kwaśnego smaku nawet jak nie są w pełni dojrzałe. Wysoka jędrność gwarantuje dobrą trwałość pozbiorczą.

Przydatność odmiany: owoce deserowe oraz dla przetwórstwa.

Odporność na choroby: odmiana mało podatna na antraknozę jeżyny oraz rewersję koloru jeżyny.

Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stanowią bogate źródło antocyjanów, witaminy C, K (poprawia strukturę kości i krzepliwość krwi), błonnika pokarmowego (pomaga obniżyć poziom cholesterolu, kontroluje poziom cukru we krwi), manganu (zapobiega osteoporozie, reguluje poziom cukru we krwi, ogranicza napady padaczkowe).

Skip to content