Synonimy: –
Pochodzenie: Stara odmiana pochodzenia francuskiego, uzyskana 1852 roku.
Drzewo/Wzrost: Rośnie silnie, wyrasta dość duże. Tworzy koronę luźną, szerokostożkowatą nie symetryczną, ze zwisającymi gałęziami.
Zapylacze: Trewinka, Bonkreta Williamsa, Faworytka, Józefinka, Köstliche aus Charneu, Dobra Ludwika, Esperena Pańska, Lektjera.
Owocowanie: W owocowanie wchodzi wcześnie, owocuje obficie, przemiennie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Duże, bardzo duże o masie 170 – 300 g, stożkowate, czasem garbate, o guzowatej powierzchni. Skórka żółta, cienka, gładka, błyszcząca, od strony nasłonecznionej pokryta delikatnym, karminowoczerwonym rumieńcem i rdzawymi plamkami.
Owoc – miąższ: Żółtobiały, drobnoziarnisty, prawie masłowy, kwaskowato słodki, trochę korzenny, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: II dekada września.
Przeznaczenie: Bezpośrednie spożycie, susze, zalewy.
Podatność na choroby: Mała.
Wytrzymałość na mróz: Mała.