Synonimy: Kosztela, Kosztylka.
Pochodzenie: Polska stara odmian prawdopodobnie z XVII wieku.
Drzewo/Wzrost: Bardzo duże i długowieczne, tworzy kulistą koronę, o cienkich, sztywnych pędach.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Glogierówka, Złota Reneta, Landsberska, James Grieve, Boiken, Wealthy, Gloster.
Owocowanie: W okres owocowania wchodzi bardzo późno, owocuje bardzo obficie, przemiennie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Średniej wielkości, przy kielichu lekko spłaszczone, regularne. Skórka twarda, mocna, jednolicie zielona, podczas dojrzewania przechodzi w słomkowożółte. Czasem z delikatnym, rozmytym żółtawym rumieńcem.
Owoc – miąższ: Twardy, bardzo słodki, mało aromatyczny.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa września – I i II dekada.
Przeznaczenie: Deserowa, nie nadający się na przetwory.
Podatność na choroby: Mało podatne.
Wytrzymałość na mróz: Bardzo wytrzymała.