Skip to content Skip to footer

Kosztela Typowa

Synonimy: Kosztela, Kosztylka.

Pochodzenie: Polska stara odmian prawdopodobnie z XVII wieku.

Drzewo/Wzrost: Bardzo duże i długowieczne, tworzy kulistą koronę, o cienkich, sztywnych pędach.

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Glogierówka, Złota Reneta, Landsberska, James Grieve, Boiken, Wealthy, Gloster.

Owocowanie: W okres owocowania wchodzi bardzo późno, owocuje bardzo obficie, przemiennie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Średniej wielkości, przy kielichu lekko spłaszczone, regularne. Skórka twarda, mocna, jednolicie zielona, podczas dojrzewania przechodzi w słomkowożółte. Czasem z delikatnym, rozmytym żółtawym rumieńcem.

Owoc – miąższ: Twardy, bardzo słodki, mało aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: Połowa września – I i II dekada.

Przeznaczenie: Deserowa, nie nadający się na przetwory.

Podatność na choroby: Mało podatne.

Wytrzymałość na mróz: Bardzo wytrzymała.

Skip to content