Skip to content Skip to footer

Lebiodka pospolita

Lebiodka pospolita Origanum vulgare

Wieloletnia roślina przyprawowa, miododajna

Wysokość: 50 cm

Pielęgnacja: radykalne cięcie wiosną; starsze rośliny należy dzielić i sadzić na nowo

Surowiec zielarski: ziele

Zbiory: kwiecień-listopad; na bieżąco młode, jeszcze zielone pędy; liście najlepiej w czasie kwitnienia

Wykorzystanie: świeże lub suszone liście do pizzy, makaronów, potraw z ziemniaków oraz innych warzyw; łodygi z kwiatami do bukiecików ziołowych.

Właściwości: w zaburzeniach trawienia (m.in.: wzdęciach, nieżycie żołądka i jelit, braku apetytu i niedoczynności wątroby). Pomocna jest w leczeniu reu-matyzmu, anemii, ogólnego osłabienia, złej przemiany materii, nieżytu oskrzeli i gardła oraz suchego kaszlu.

Skip to content