HEBAN
Termin dojrzewania owoców: późny na pędach tegorocznych
Krzew: roślina wydaje mało odrostów korzeniowych, o silnym wzroście. Młode i starsze pędy pokryte są licznymi, silnymi kolcami.
Owoce: średniej wielkości (3,5-4,0 g), o barwie ciemnopurpurowej, prawie czarnej, z połyskiem, w kształcie stożka. Są bardzo smaczne.
Charakteryzują się wyższą zdolnością antyoksydacyjną niż maliny czarne.
Mają silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Antyoksydanty zawarte w owocach odmiany Heban przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Mają silne działanie przeciwzapalne. Zalecana przez dietetyków szklanka owoców jagodowych dziennie przeciwdziała wielu chorobom cywilizacyjnym.
Zawartość kwasu askorbinowego jest wyższa niż w owocach odmiany Jewel (odpowiednio: 254,1 mg/100 g177,6 mg/100g).
Przydatność odmiany: odmiana deserowa oraz dla przetwórstwa.
Podatność na choroby: rośliny są zdrowe, mało podatne na choroby pędów i korzeni.