Skip to content Skip to footer

Malina Promyk

PROMYK

Termin dojrzewania: wczesny na pędach tegorocznych (pocz.VIII)

Krzew: pędy sztywne, jasnozielone, pokryte kolcami.

Owoce: stożkowe, jasnożółte z charakterystycznym połyskiem; owoce tej odmiany są duże (ponad 5g) i jędrne. Cechuje je długa trwałość pozbiorcza, nadają się do transportu.

Odmiana Promyk charakteryzuje się niższą zawartością antocyjanów, natomiast wyższą zawartością polifenoli (kwas elagowy, elagotaniny) oraz kwasu askorbinowego w porównaniu do czerwonych malin.

Przydatność odmiany: owoce deserowe

Odporność na choroby: odmiana odporna na rdzę maliny.

Maliny żółte mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Dostarczają 26,2 mg kwasu askorbinowego w 100 g świeżych owoców, co stanowi 50 % minimalnego dziennego spożycia witaminy C.

Maliny żółte stymulują produkcję kolagenu wpływają na zdrowy i promienny wygląd, pozbawionej zmarszczek skóry.

Regularne spożywanie żółtych malin łagodzi objawy depresji i wahań nastroju.

Skip to content