PROMYK
Termin dojrzewania: wczesny na pędach tegorocznych (pocz.VIII)
Krzew: pędy sztywne, jasnozielone, pokryte kolcami.
Owoce: stożkowe, jasnożółte z charakterystycznym połyskiem; owoce tej odmiany są duże (ponad 5g) i jędrne. Cechuje je długa trwałość pozbiorcza, nadają się do transportu.
Odmiana Promyk charakteryzuje się niższą zawartością antocyjanów, natomiast wyższą zawartością polifenoli (kwas elagowy, elagotaniny) oraz kwasu askorbinowego w porównaniu do czerwonych malin.
Przydatność odmiany: owoce deserowe
Odporność na choroby: odmiana odporna na rdzę maliny.
Maliny żółte mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Dostarczają 26,2 mg kwasu askorbinowego w 100 g świeżych owoców, co stanowi 50 % minimalnego dziennego spożycia witaminy C.
Maliny żółte stymulują produkcję kolagenu wpływają na zdrowy i promienny wygląd, pozbawionej zmarszczek skóry.
Regularne spożywanie żółtych malin łagodzi objawy depresji i wahań nastroju.