Synonimy: Malinówka Oberlandzka.
Pochodzenie: Prawdopodobnie pochodzi z Holandii, znana w Polsce od XIX wieku.
Drzewo/Wzrost: Rośnie słabo tworząc korony kuliste, łatwo zagęszczające się, z licznymi, wiotkimi, zwisającymi pędami.
Zapylacze: Landsberska, Antonówka Zwykła, Mclntosh i Koksa Pomarańczowa, Glogierówka.
Owocowanie: Wcześnie wchodzi w okres owocowania 3-4 lata po posadzeniu, owocuje co rocznie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Owoce średniej wielkości lub duże, zwykle kulisto-stożkowate lub jajowate, żebrowane wyraźne przy kielichu z mocnym, białawym nalotem i żółtozieloną skórką, prawie w całości pokryte intensywnym, czerwono-bordowym, marmurkowym rumieńcem.
Owoc – miąższ: Miąższ owoców biały lub zielonkawobiały, z różowym zabarwieniem pod skórką lub różowym żyłkowaniem, kruchy, średnio soczysty (w owocach dobrze dojrzałych mało soczysty i watowaty), kwaśno-słodki, o silnym aromacie, malinowym charakterystycznym posmaku, bardzo smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: Druga polowa września.
Przeznaczenie: Deserowe.
Podatność na choroby: Mała.
Wytrzymałość na mróz: Duża.