Skip to content Skip to footer

Malinowa Oberlandzka

Synonimy: Malinówka Oberlandzka.

Pochodzenie: Prawdopodobnie pochodzi z Holandii, znana w Polsce od XIX wieku.

Drzewo/Wzrost: Rośnie słabo tworząc korony kuliste, łatwo zagęszczające się, z licznymi, wiotkimi, zwisającymi pędami.

Zapylacze: Landsberska, Antonówka Zwykła, Mclntosh i Koksa Pomarańczowa, Glogierówka.

Owocowanie: Wcześnie wchodzi w okres owocowania 3-4 lata po posadzeniu, owocuje co rocznie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Owoce średniej wielkości lub duże, zwykle kulisto-stożkowate lub jajowate, żebrowane wyraźne przy kielichu z mocnym, białawym nalotem i żółtozieloną skórką, prawie w całości pokryte intensywnym, czerwono-bordowym, marmurkowym rumieńcem.

Owoc – miąższ: Miąższ owoców biały lub zielonkawobiały, z różowym zabarwieniem pod skórką lub różowym żyłkowaniem, kruchy, średnio soczysty (w owocach dobrze dojrzałych mało soczysty i watowaty), kwaśno-słodki, o silnym aromacie, malinowym charakterystycznym posmaku, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: Druga polowa września.

Przeznaczenie: Deserowe.

Podatność na choroby: Mała.

Wytrzymałość na mróz: Duża.

Skip to content