Od wielu lat PODR w Boguchwale promuje regionalną żywność poprzez organizację konkursu na najlepszy produkt podkarpacki. Podczas V Krajowych Dni Pola, tak jak w latach poprzednich, Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia miały szansę zaprezentować swoje tradycyjne, regionalne przysmaki.
Konkurs na najlepszy produkt podkarpacki to wydarzenie kulinarne, które wyróżnia się dużą rywalizacją w przyjaznej atmosferze. Jest to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika kuchni regionalnej, stanowiąca doskonałą okazję do promowania korzyści wynikających z oferowania produktów, potraw regionalnych i tradycyjnych. W konkursie podkreśla się znaczenie zachowania tradycyjnych umiejętności w dziedzinie sztuki kulinarnej oraz ocalenie od zapomnienia wielu rodzimych specjałów. Dodatkowo, promuje się identyfikację i inwentaryzację tych unikatowych przysmaków.
Celem konkursu było:
wyróżnienie najlepszych podkarpackich żywnościowych wyrobów mleczarskich, mięsnych, piekarniczych, owocowo-warzywnych, produktów pszczelich i innych produktów regionalnych,
identyfikacja regionalnych produktów żywnościowych, charakterystycznych dla regionu Podkarpacia wytwarzanych w gospodarstwach rolnych i przez lokalne zakłady przetwórcze w województwie podkarpackim,
promocja produktów, potraw regionalnych i lokalnych,
zainteresowanie szerokiej rzeszy potencjalnych konsumentów produktami regionalnymi i lokalnymi.
Do oceny zostało zgłoszonych 37 produktów przygotowanych przez 19 uczestników. Ocenę przeprowadzono w oparciu o Regulamin przygotowany przez organizatorów konkursu.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
Koło Gospodyń Wiejskich Błażowa Górna za karkówkę w kapuście z jabłkami
Koło Gospodyń Wiejskich w Piątkowej „Piątkowianki”za ser koryciński z konfiturą z papryki
Koło Gospodyń Wiejskich w Sieteszy za parzaki sieteskie z owocami i białym serem
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Prymule za kacapołki faszerowane pieczarkami w kapuście
Koło Gospodyń Wiejskich w Markuszowej za hreczanki czyli kotlety mielone z Podkarpacia
Koło Gospodyń Wiejskich w Jasionce za placek z serem, truskawkami i z kruszonką
Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeżance za fuczki podkarpackie
Koło Gospodyń Wiejskich w Błędowej Zgłobieńskiej za zupę kartoflaną
Koło Gospodyń Wiejskich Limonki Trzciana za chłopskie pierogi
Koło Gospodyń Wiejskich w Białobokach za barszcz z botwinką zabielany
Koło Gospodyń Wiejskich Drohobyczka za chłopski przysmak
Koło Gospodyń Wiejskich w Tarnawce za kwasówkę
Koło Gospodyń Wiejskich w Markowcach za kwaśnicę
Koło Gospodyń Wiejskich Magnolia w Kątach Trzebuskich za zupę papieską z pulpecikami
Stowarzyszenie Babski Młyn w Futomie za gołąbki
Koło Gospodyń Wiejskich w Mogielnicy za pierogi z owocami
KołoGospodyń Wiejskich w Warze „Warzanki” za sernik z roladkami
Koło Gospodyń Wiejskich w Nadolanach za nadolańskie zielone pierogi
Koło Gospodyń Wiejskich w Albigowej za żurek albigowski
Konkurs zakończył się uroczystym wręczeniem nagród dla wyróżnionych potraw. Wszystkim uczestnikom składamy serdeczne gratulacje oraz życzymy dalszych sukcesów.