Ogórecznik lekarski, Borago officinalis
Roślina jednoroczna, lecznicza, miododajna, ozdobna
Wysokość: 60 cm
Kwitnienie: maj – wrzesień
Surowiec zielarski: ziele
Zbiór surowca: początek kwitnienia
Właściwości: działa łagodnie moczopędnie i przeciwzapalnie. Ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, a w szczególności nadmiernej ilości jonów chloru, mocznika i kwasu moczowego. Wspomaga leczenie stanów zapalnych i przyspiesza regenerację uszkodzonych błon śluzowych. Posiada właściwości bakteriostatyczne a także uspokajające. Działa korzystnie na ośrodki mózgowe, poprawia krążenie i usprawnia pracę gruczołów dokrewnych. Może być stosowany zewnętrznie w postaci środka antyseptycznego do przemywania ran.
Zastosowanie: Kwiaty i młode liście ogórecznika wykorzystuje się w kuchni. Liście można przyrządzać jak szpinak oraz dodawać do sałatek, sosów, twarogów, mięsa i zup. Kwiaty oraz młode liście dodaje się do likierów, napojów, win, octu, a także mrozi lub kandyzuje.