Skip to content Skip to footer

Parkers Pepping

Synonimy: Graue Renette, Laderapfel, Peppina Parkera.

Pochodzenie: Odmiana angielska.

Drzewo/Wzrost: Małe, korona kulista lekko spłaszczona, średnio zagęszczona.

Zapylacze: Reneta Baumana, Reneta Ananasowa, Koksa pomarańczowa, Złota reneta.

Owocowanie: Wcześnie wchodzi w owocowanie, owocuje regularnie dając dobre plony.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Małe do średniej wielkości, najczęściej kuliste lub kulisto-stożkowate, żółtawozielone, prawie całe pokryte brązowym ordzawieniem. Kielich zamknięty, mały. Szypułka krótka i gruba.

Owoc – miąższ: Zielonkawobiały, dość zwięzły, kruchy, soczysty, słodko-kwaskowaty, lekko aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: I dekada października

Przeznaczenie: Przydatna do bezpośredniego spożycia, przerobowa głównie moszcz, susze.

Podatność na choroby: Parch jabłoni – mała.

Wytrzymałość na mróż: Duża.

Skip to content