Skip to content Skip to footer

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

       Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego niezmiennie od wielu lat bierze udział w Regionalnych Wystawach Zwierząt Hodowlanych w Boguchwale organizowanych przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. W bieżącym roku podczas V Krajowych Dni Pola Boguchwała 2024 również chcemy zaangażować się w przygotowania, typując hodowców, którzy przywiozą i zaprezentują najpiękniejsze sztuki bydła mięsnego większości popularnych ras hodowanych w Polsce. Postaramy się dostarczyć zwiedzającym Wystawę wszelkich informacji o naszym Związku oraz hodowli bydła mięsnego. Dodatkowo na miejscu będą do dyspozycji nasi najlepsi specjaliści, którzy odpowiedzą na wszystkie pytania zainteresowanych tematem hodowli tych zwierząt.

       Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego jest organizacją niezależną, samorządną zrzeszającą ponad 1060 hodowców i producentów bydła ras mięsnych z całego kraju. Od 1994 roku reprezentuje prawa i interesy swoich członków. W bieżącym roku obchodzi jubileusz 30-lecia swojej działalności. Związek jest podmiotem uznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do prowadzenia ksiąg hodowlanych oraz uprawnionym do prowadzenia oceny wartości użytkowej bydła następujących ras mięsnych: Angus Czerwony i Czarny, Belgijska Biało-Błękitna, Blonde d’Aquitaine, Charolaise, Galloway, Highland, Hereford, Wagyu, Limousine, Piemontese, Salers, Siementaler (typ mięsny), Uckermärker, Welsh Black.

 

      Głównym celem PZHiPBM jest reprezentowanie potrzeb, ochrona praw i interesów hodowców i producentów bydła. Cele szczegółowe:

  • prowadzenie ksiąg hodowlanych, oceny wartości użytkowej zwierząt oraz selekcji materiału zarodowego zgodnie z obowiązującymi przepisami,
  • podejmowanie strategicznych działań związanych z hodowlą i produkcją bydła mięsnego,
  • koordynacja i realizacja przyjmowanych programów hodowlanych,
  • prowadzenie działań szkoleniowych na rzecz hodowców,
  • promowanie i propagowanie hodowli bydła mięsnego na wystawach zwierząt hodowlanych,
  • prowadzenie działań zmierzających do wzrostu produkcji i spożycia mięsa wołowego wysokiej jakości wyprodukowanego na rynku krajowym,
  • współpraca z organizacjami i instytucjami krajowymi i międzynarodowymi zajmującymi się problematyką oceny użytkowości hodowli zwierząt i inseminacją,
  • reprezentowanie Związku na arenie międzynarodowej,
  • czynny udział w przygotowywaniu i opiniowaniu rozwiązań legislacyjnych na szczeblu krajowym oraz Unii Europejskiej (Copa Cogeca),
  • działanie w zakresie ochrony oraz dobrostanu zwierząt,
  • dbanie o dobre imię polskiego hodowcy bydła mięsnego.

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
 ul. Rakowiecka 32, 02-532 Warszawa, NIP: 527-20-04-291
 tel.: +48 22 849 19 10, fax: +48 22 849 32 32

 www.bydlo.com.pl e-mail: bydlo@bydlo.com.pl

Galeria

Skip to content