Skip to content Skip to footer

Reneta Kulona

Synonimy: Reinette Coulon, Coulon’s Reinette.

Pochodzenie: Odmiana belgijska, otrzymana w szkółce Coulona w Liege w 1856 roku. W Polsce praktycznie nie znana, polecana jedynie do uprawy amatorskiej na przełomie XIX I XX wieku.

Drzewo/Wzrost: Drzewo rośnie bardzo silnie, tworząc olbrzymie, bardzo gęste i rozłoźyste, kulistospłaszczone korony, z dużą ilością sztywnych i grubych pędów.

Zapylacze: Reneta Damasceńska, Piękna z Boskoop, Szara Reneta Francuska, Reneta z Zabergau.

Owocowanie: Drzewo wchodzi w okres owocowania dość późno, owocuje średnio obficie lub nawet słabo, z reguły corocznie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, lekko spłaszczony, zwężający się w stronę kielicha, wyraźnie niesymetryczny. Skórka szorska, zielonkawoszara, ordzawiona. Na stronie nasłonecznionej niekiedy pojawia się słaby, czerwonobrudny, jednolity rumieniec.

Owoc – miąższ: Miąższ żółtobiały, delikatny, jędrny, kruchy, bardzo soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: Przypada na drugą połowę października, do konsumpcji nadają się od grudnia-stycznia.

Przeznaczenie: Odmiana stołowa i deserowa, o bardzo smacznych owocach, przydatna głównie do bezpośredniej konsumpcji, jak i do przetwórstwa. polecana szczególnie na mus, do ciast oraz do suszenia.

Podatność na choroby: Parch jabłoni – mała do średniej, mączniak – mała.

Wytrzymałość na mróz: Duża.

Skip to content