Skip to content Skip to footer

Reneta Szara

Synonimy: Reneta Szara Francuska, Reneta Jesienna.

Pochodzenie: Stara francuska odmiana, w Europie znana od XVI wieku.

Drzewo/Wzrost: Rośnie szybko, tworzy wysoką, kulistą koronę.

Zapylacze: Oliwka źółta, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Golden Delicious, Elstar, Gloster, Idared, Melrose, Szampion.

Owocowanie: Wchodzi wcześnie, owocuje dobrze i raczej regularnie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Średniej wielkości, bardziej szerokie niż wysokie, najczęściej nieregularnego kształtu, jedna połowa zazwyczaj większa niż druga. Skórka oliwkowozielona, stosunkowo silnie ordzawiony, czasami z niewielkim, czerwonawym, marmurkowo-paskowanym słabym rumieńcem.

Owoc – miąższ: Zielonkawy, dość zwięzły, niezbyt soczysty, wyraźnie kwaskowaty i orzeźwiający, wybitnie winny, przy tym szlachetny i smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: III dekada Września.

Przeznaczenie: Susz, szarlotka, placki, do surówek i sałatek.

Podatność na choroby: Mała

Wytrzymałość na mróz: Średnia

Skip to content