Skip to content Skip to footer

Witos

Synonimy:

Pochodzenie: Odmiana polska, otrzymana w Katedrze Sadownictwa SGGW w 1975 r., ze skrzyżowania odmian ‘Fantazja’ x ‘Primula’. Wprowadzona do uprawy na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego wieku, choć mimo swoich zalet nie znalazła szerokiego grona odbiorców.

Drzewo/Wzrost: Rośnie silnie (przed wejściem w pełnię owocowania nawet bardzo silnie). Tworzy mocne, rozłożyste, ale niezbyt zagęszczone korony.

Zapylacze: James Grieve, Jester, Katja, Lobo, Lodel, Wealthy.

Owocowanie: W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, corocznie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Duże (sporadycznie średniej wielkości), kuliste i kulistospłaszczone, regularne, słabo żebrowane. Skórka cienka, delikatna, błyszcząca, pokryta na ½ powierzchni ciemnoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem.

Owoc – miąższ: Miąższ kremowy, luźny, ziarnisty, kwaskowato-słodki, bardzo soczysty i smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej-drugiej dekadzie września. Do konsumpcji nadają się kilka dni po zbiorze.

Przeznaczenie: Odmiana deserowa, przydatna również na przetwory, polecana zarówno do produkcji towarowej, jak i nasadzeń amatorskich.

Podatność na choroby: Parch jabłoni – mała, mączniak – średnia.

Wytrzymałość na mróz: Mała.

Skip to content