Skip to content Skip to footer

Złota Reneta

Synonimy: Królowa Renet.

Pochodzenie: Bardzo stara odmiana, prawdopodobnie francuskiego pochodzenia, w Anglii znana już w XVII wieku.

Drzewo/Wzrost: Drzewa rosną umiarkowanie silnie, tworzą szerokie, odwrotnie stożkowate korony.

Zapylacze: Reneta Baumana, Boiken, Glogierówka, Berlepsch, Landsberska, Koksa Pomarańczowa, Kronselka, Inflancka, Zorza i In.

Owocowanie: wcześnie wchodzą w owocowanie, owocują obficie ale przemiennie.

Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Duże lub średniej wielkości, kulisto stożkowate lub prawie kuliste, o cienkiej złotożółtej skórce, w znacznej części pokryte pomarańczowoczerwonym, marmurkowo – smużkowatym, niezbyt mocnym rumieńcem.

Owoc – miąższ: białawo-żółtawy, zwięzły średnio soczysty, kwaskowaty z lekko korzennym posmakiem, smaczny Dojrzałość zbiorcza: Druga połowa września.

Przeznaczenie: Bezpośrednie spożycie, przetwory.

Podatność na choroby: Mała.

Wytrzymałość na mróz: Średnia.

Skip to content